Nattokinase Plus obsahuje proteolytický enzým nattokinázu a inulín. Proteolytické enzýmy pracujú ako organické katalyzátory (urýchľovače) rozkladajúce veľké molekuly bielkovín (proteínov). V prípade užitia týchto proteolytických enzýmov so stravou, podporujú rozklad bielkovín prijatých stravou až na aminokyseliny, ktoré sú ľahko vstrebateľné tráviacim systémom. V prípade ich užitia na lačno sa enzýmy vstrebávajú do krvi a cirkulujú až do tkanív, kde systémovo uplatňujú svoju funkciu rozkladu proteínov 2.
Fibrín je nerozpustný proteín vytvorený pri konečnej fáze zrážania krvi. Nachádza sa v cievach a krvnom riečišti. V pavučine vytvorenej z fibrínu sa zachytávajú krvné bunky. Pri veľkej pavučine môže dôjsť až k upchatiu ciev a následne k rozvinutiu rôznych srdcovo - cievnych ochorení (trombóza, infarkt myokardu, mozgová mŕtvica, pľúcna embólia) 1.
Enzým nattokináza je izolovaný z tradičnej japonskej fermentovanej sóje Natto. Je čisto prírodného charakteru a získava sa pomocou nepatogénnej baktérie Bacillus subtilis natto. Nattokináza je používaná v ázijských krajinách na rôzne účely a v Japonsku sa používa už vyše 2000 rokov. Proteolytický enzým nattokináza je odolný voči teplu i žalúdočným kyselinám. Enzým nattokináza prispieva k lepšiemu zaceleniu rán po úrazoch či operáciách 3 a môže zlepšiť cirkuláciu krvi v končatinách 4. Vhodný je aj ako podpora zníženia rizika vzniku krvných zrazenín 5.
Enzým Nattokináza je vhodná alternatíva enzýmu Serrapeptáza.
NATTOKINASE PLUS OBSAHUJE:
- NSK-SD ®nattokináza – výťažok z fermentovaných sójových bôbov, obsahuje 100 mg účinnej látky v 1 rastlinnej kapsule. Pod touto značkou je certifikovaná a čistá forma nattokinázy s unikátnym povolením pre umiestňovanie na trh v rámci EÚ. Enzymatická aktivita je 2000 FU (FU = (fibrinolytic unit) čo je jednotka degradácie fibrínu.) Čím je táto hodnota FU vyššia, tým je účinok rozkladu proteínov silnejší) 1.
- Inulín – rozpustná vláknina, ktorá v tenkom čreve plní funkciu prebiotika pre probiotické kultúry. Slúži ako potrava pre vlastné dobré baktérie, ktoré vytvárajú vitamíny skupiny B a tie zlepšujú vstrebávanie enzýmu stenou tenkého čreva, čím je enzým organizmom maximálne využitý.
Použitá literatúra:
- Hsia et al., 2009. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. , 29(3), 0–196. doi:10.1016/j.nutres.2009.01.009 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531709000220
- Mamadou, 2012. Proteolytic Enzymes: A Novel Approach in Cardiovascular Dietary Supplementation. Phytomedic Labs https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531709000220LINK
- Zhang et al., 2017. Nattokinase Crude Extract Enhances Cutaneous Wound Healing. Department of Laboratory Medicine, Affiliated Hospital of Jining Medical University, Jining, Shandong, P. R. China Key Laboratory of Laboratory Medicine of Jiangsu Province, School of Medicine, Jiangsu University, Zhenjiang, 212013, Jiangsu, P. R. China https://www.researchgate.net/profile/Bin-Zhang-94/publication/322712384_Nattokinase_Crude_Extract_Enhances_Cutaneous_Wound_Healing/links/5cbfb856299bf120977acd84/Nattokinase-Crude-Extract-Enhances-Cutaneous-Wound-Healing.pdf
- Watanabe et al., 2019. Effect of nattokinase on the blood flow improvement in healthy subjects-a randomized, placebo-controlled, double-blind, cross-over study. Japanese pharmacology and therapeutics, 2018, 46(10), 1739‐1748 | added to CENTRAL: 31 March 2019 | 2019 Issue 3. https://www.cochranelibrary.com/central/doi/10.1002/central/CN-01741726/full
- Weng et al. 2017. Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. International Journal of Molecular Sciences, 18(3), 523–. doi:10.3390/ijms18030523. https://www.mdpi.com/1422-0067/18/3/523/htm
- Dabbagh et al. 2014. Nattokinase: production and application. Applied Microbiology and Biotechnology, 98(22), 9199–9206. doi:10.1007/s00253-014-6135-3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25348469/